Een zeer indrukwekkende reis

Een zeer indrukwekkende reis naar “Egyam Children’s Home”, ons “House of Hope” !

4 april was het dan eindelijk zover. Na veel voorbereiding kon de reis beginnen samen met 13 leerlingen en 2 leraren van het Corlaer College in Nijkerk..

In Ghana werden we allerhartelijkst ontvangen, zowel in het weeshuis als later door Bisschop John Kwofie. We werden zelfs nog uitgenodigd voor een etentje met de hele groep. Helaas waren er die dag al andere afspraken.

Enkel vreugde en gezelligheid, saamhorigheid, tevredenheid, ervaringen uitwisselen met de Ghanese kinderen, schilderen, brood bakken, bidden, zingen, dansen en sporten ! Met natuurlijk een kijkje in de bijzondere Ghanese cultuur.

Er werd samen gehuild (van emotie) maar ook heel veel gelachen.

Al met al een erg indrukwekkende onderneming om met 16 jonge mensen deze verre reis te ondernemen, maar het was zeer, zeer zeker de moeite waard om te beleven wat Ghana, het weeshuis en de dorpen rondom voor deze kinderen aan toegevoegde levenservaring  te bieden heeft.

weeshuis, expeditie Ghana Corlaer College Nijkerk april 2016

Deze groep jonge mensen (14 en 15 jaar) zijn echt een voorbeeld voor hun leeftijdgenoten van deze tijd, zo harmonieus als zij met elkaar omgaan. We zijn dan ook erg dankbaar voor hetgeen de leerlingen en leraren van het Corlaer College tijdens dit schooljaar met acties hebben bijeen gebracht, zodat ze in staat waren om een generator en een printer, medische hulpmaterialen voor de kliniek, materialen voor de dorpsschool en kleding en nuttige spullen voor de weeskinderen en kinderen uit het dorp, konden aanbieden.

Voldaan kunnen we terug zien op deze bijzondere reis, samen met deze geweldige jonge mensen en wat voelde het goed om onze emoties nu eens niet enkel met foto’s of verhalen, maar in levende lijve onze ervaringen en gevoelens te kunnen delen. Voor mij en ik denk ook voor de leerlingen was het een onvergetelijke reis met veel emoties en indrukken, al viel het niet altijd mee om het tempo van de jonge lui bij te houden .

Ter info: Vanuit een Ghanees bedrijf  wordt er hard gewerkt aan het boren en installeren van een waterbron met waterreiniging installatie.

Ook wordt er door een Ghanese Land en Tuinbouw organisatie door workshops de kinderen wegwijs gemaakt voor aanleg en onderhoud van een groentetuin.

Thea van den Bosch .

===============================================================
Reacties Expeditiedeelnemers.

Ik vond de sfeer in het huis heel leuk en gezellig want iedereen helpt elkaar. En ze hebben nooit ruzie. De armoede in Ghana is in sommige plekken heel erg en op andere plekken soms iets minder want in het ene stuk zijn er krottenwijken en in het andere stuk zijn er huizen gemaakt van steen. De kinderen in het weeshuis werden goed verzorgd want je zag nooit iemand die er slecht uitzag want ze lachen altijd.

Dymar Evers . (leerling)

===============================================================

Wat ik het bijzonderste vond in Ghana was toch wel de sfeer en de vrolijke mensen. Iedereen was blij en opgetogen om ons te zien, terwijl velen niet veel hadden om blij mee te zijn. Het dansen en zingen in de kerk vond ik ook heel bijzonder, iets wat je in Nederland niet zo snel zult zien. Daarnaast was het landschap prachtig en natuurlijk was het mooi om het weeshuis te zien met alle lieve mensen eromheen. De weeskinderen, maar vooral Daniël, de huisvader, die voor iedereen daar zorgde. Al met al maakte deze dingen het een zeer bijzondere en speciale reis voor mij.

Derek Wildenbeest . (leerling)

==============================================================

Toen ik uit het vliegtuig kwam had ik niet verwacht dat het er zo warm en vochtig was. pfff… Daniël , de weeshuisvader haalde ons op van het vliegveld , waarna een lange reis door de nacht . Er was veel politie controle onderweg . Daniël is een bijzonder aardige man en huisvader .
In Ghana is er veel armoede. De kinderen in het weeshuis hebben het best goed .De kinderen zijn altijd blij en de mensen in de stad en dorpen ook.
Thea is een heel aardige vrouw die altijd bereid is om je te helpen en ze kan mooie verhalen vertellen over het weeshuis.

Groetjes Douwe Blom. (leerling)

===============================================================

Het was echt een super ervaring natuurlijk met de kinderen en iedereen !

Vooral erg indrukwekkend en emotioneel. Iedereen was erg vriendelijk en heette je van harte welkom. Ook vind ik het erg bijzonder wat Thea allemaal gedaan heeft en doet voor de weeskinderen.

En dat de leeftijd die je hebt dus niet uitmaakt maar dat je altijd wat kunt betekenen voor anderen. Dit vind ik erg mooi. Vooral als je ziet hoe blij de kinderen ook zijn met maar de kleinste dingen.

Ik vond deze reis echt geweldig. Het is zo mooi om te zien hoe blij de mensen zijn als ze ons zien en hoe blij iedereen was met ons bezoek aan Ghana. Hoe hartelijk we ontvangen werden en hoe vriendelijk de mensen waren. Het is wel heftig om te zien hoe groot het verschil is tussen Nederland en Ghana als het gaat om armoede en rijkdom. Wanneer je hebt gezien hoe de mensen daar leven, allemaal viezigheid en half afgemaakte of in elkaar gezakte hutten, dan besef je wel echt hoe goed je het hebt in Nederland. Ik heb ook echt genoten van de kinderen van het weeshuis. Je kon gewoon zien hoe blij ze waren dat we hun bezochten. Het weeshuis zelf vond ik ook echt mooi! Het zag er allemaal goed uit en de kinderen krijgen echt zoals ik gezien heb, goede verzorging! Met Thea was het ook heel fijn! Ik voelde me elk moment dat ik er was op mijn gemak en ik heb me nooit onveilig gevoeld. Dit kwam ook door Daniël die zo goed voor ons zorgde en altijd alles voor ons regelde! Ik ben heel erg dankbaar dat ik deze mooie reis heb mogen meemaken!

Hanna Tingen. (leerling)

==============================================================

Dit was een ongelofelijke reis en ook zeker eentje die ik nooit zal vergeten! Het samenzijn met de weeskinderen was echt geweldig, ze waren allemaal heel lief en ik zag hoe goed ze voor elkaar en ook voor ons zorgden. Maar het is gewoon zo raar als je ziet hoe de mensen leven in de armoedige dorpjes maar toch heel erg blij zijn! Alle inwoners van Ghana zijn ontzettend lief en zorgzaam! Ze vragen allemaal hoe het met je gaat en wat je in Ghana komt doen! En het was ook echt bijzonder om te zien hoe Thea met de weeskinderen omging! Zo zorgzaam en lief voor die kinderen, je smelt als je ziet hoe ze voor de kinderen zorgt! Al met al was het een fantastische reis met enorm veel ervaringen! Ik had dit voor geen goud willen missen!

Joyce (leerling)

==============================================================Ik wist niet wat ik precies moest verwachten bij het weeshuis. Ik had natuurlijk wel wat foto’s gezien van hoe het eruit zag en hoe de kinderen waren, maar ik had eigenlijk helemaal geen verwachtingen dus ik liet het maar gewoon op me af komen. Mijn eerste indruk was dat alle weeskinderen, ondanks wat hun in het verleden allemaal overkomen is, heel vrolijk waren. Ze deden aardig tegen elkaar en ook erg aardig tegen ons. Als we de tafel aan het dekken waren kwamen ze ons helpen, als we ergens zaten kwamen ze gezellig een praatje met ons maken etc, dit vond ik echt super leuk! Ook vond ik de welkom- en afscheidsceremonie die ze voor ons hadden georganiseerd erg indrukwekkend !

Veel dingen zijn in Ghana anders dan in Nederland, maar wat mij vooral heel erg opviel was de blijheid van alle mensen. Of we nou op een basisschool waren, in het weeshuis of in een rijdende auto op straat, iedereen zwaaide naar ons, vroeg hoe het ging en waren gewoon enthousiast om ons te zien. Dit vond ik echt heel erg mooi en indrukwekkend om mee te maken! Ook hoe de dorpen eruit zagen vond ik erg indrukwekkend. Hoe de huizen eruit zien, hoe de mensen leven en hoe de straten in elkaar zitten, allemaal heel anders dan hier in Nederland.
Ik vond het een hele ervaring om zo´n reis mee te maken en zal het zeker nooit vergeten!
Alessia Comodini. (leerling)

===============================================================

Mijn ervaring in Ghana was geweldig. Ik vond het heel bijzonder en verbazend om te zien hoe mensen in Ghana leven. Alles gaat heel anders en er is veel armoede waardoor mensen bijvoorbeeld heel zuinig moeten zijn met water, en nooit geen eten weggooien, daar denken we in Nederland niet bij na. De mensen daar waren allemaal heel aardig en in het weeshuis waren we meer dan welkom. Het was mooi om te zien dat mensen daar blij konden zijn met maar heel weinig. Ik vond het echt geweldig in Ghana en het weeshuis en vind het echt super dat Thea zoveel doet voor het weeshuis en dat ze zo goed en lief voor ons is geweest.

Talitha Meijer (leerling)
================================================================

Het meest indrukwekkend van Ghana was het zien van zoveel armoede. De mensen hebben heel weinig spullen en vaak een veel te kleine hut, maar zijn toch altijd vrolijk En de dingen waar wij thuis over zeuren, daar denken die mensen niet eens over na.

Jidde Koelewijn .

 

weeshuis Expeditie Ghana Corlaer college 2016