Over Ghana

Ligging en geschiedenis van Ghana

Waar ligt Ghana?

Middeleeuws Ghana (4e – 13e eeuw)
De Ghanese Republiek wordt genoemd naar middeleeuws Ghana Imperium van West-Afrika. De daadwerkelijke naam van het Imperium was Wagadugu. Ghana was de titel van de koningen die in het koninkrijk beslisten. Geografisch, oud (ancient) Ghanais 500 mijlen het noorden van huidig Ghana, en lag in het gebied tussen de rivieren Senegal en Niger.

Gouden Kust & Europese Exploratie
Vóór maart 1957 werd Ghana de Gouden Kust genoemd. De Portugesen die naar Ghana kwamen in de 15e eeuw  vonden zo veel goud tussen rivieren Ankobra en Volta dat zij de plaats Mina – betekenend Mijn noemden. De gouden Kust werd later overgenomen door Engelse en Franse colonisten. In 1482 bouwden de Portugesen een kasteel in Elmina. Hun doel was goud en ivoor handel en slavendrijven. In 1481 stuurde John II van Portugal Diego d’Azambuja om dit kasteel te bouwen.

In 1598 sloten de Nederlanders zich aan bij hen en bouwden forten in Komenda en Kormantsil. In 1637 veroverden de Nederlander het kasteel van de Portugesen en  van Axim in 1642 (Fort St Anthony). Andere Europese handelaren sluiten zich in het midden van de 18de eeuw  aan. Dit waren de Engelsen, de Denen en de Zweden. De kustlijn werd door forten gestippeld die worden gebouwd door Nederlandse, Engelse en Deense handelaren. In het laatste deel van 19de eeuw waren de Nederlanders en de Britten nog de enige handelaren. En toen de Nederlanders zich terugtrokken in 1874, maakte Groot-Brittannië  de Gouden Kust tot een kroonkolonie.

Meer weten over de forten en geschiedenis?
http://www.colonialvoyage.com/ghana.html

Hollanders bouwden (of veroverden op andere Europeanen) in, wat nu Ghana heet, destijds de Slaven- of Goudkust genoemd, gewoon een fort (bijv.) Kasteel St. George d’Elmina en vervoerden de aangeboden krijgsgevangenen zonder enige gewetensbezwaren vanuit Kasteel St. George d’Elmina (fort Oranje) als slaven naar Amerika. Ongeveer 6.3 miljoen slaven zijn verscheept van West Afrika naar Noord en Zuid Amerika. 5 miljoen slaven werden per jaar vanaf de Gouden Kust verscheept.

Politieke bewegingen en Nationalisme in Ghana (1945 -1957)
Vooral de opgeleide mensen realiseerden zich dat  kolonisatie een vorm van onderdrukking was. De mythe van de machtige blanke man was verbroken. De heersers werden beschouwd als economisch bedrog, was hun arrogantie was zeer aanvallend geworden. Zij had de houding van heersers en meerdere. Enkele jonge District Commissarissen (DC) behandelde de oude leiders alsof zij hun bezit waren. De lonen waren slecht, een slechte gezondheidszorg en onderwijsbeleid. Tot 1950 waren er maar 2 middelbare scholen. De rest werd gebouwd door de missionarissen.

In 1949 vormt Kwame Nkrumah vanuit United Gold Coast Convention de Convention People’s Party (CPP), de onafhankelijkheidspartij van Ghana.

In 1951 komt er een nieuwe grondwet en er worden verkiezingen gehouden. De CPP wint deze met 2/3de meerderheid.

Ghana is sinds 1957 volledig onafhankelijk en sindsdien één van de meest stabiele landen in Afrika.