Archieven

Werkbezoek Oktober 2012

Werkbezoek  aan het Weeshuis Egyam Ghana . . (  oktober 2012.)

door : Thea en Herman van den Bosch , Richard Harders en Tiny Berndsen.

Zoals altijd is het bij aankomst in Egyam steeds weer een warm gevoel van ,thuiskomen ”en een genot om al die blije gezichtjes weer om ons heen te hebben . Gelukkig gaat het met de weeskinderen  buiten gewoon goed. Ze doen erg goed hun best op school. Zo zijn ze erg beleefd in hun gedrag en zijn blij met een aai over hun bol, een spelletje of een arm om hun heen .

Aangezien het warme en vochtige klimaat een behoorlijke aanslag pleegt  aan het  gebouw , was het dit keer echt hoog tijd dat er een complete schilders beurt  plaats vond , zowel binnen als buiten .

De muren waren aangetast door het vocht , zodat  niet alleen de verf maar ook  stucwerk  ging loslaten . Richard , onze Duitse vrijwilliger ( metselaar) had zijn handen vol aan het opnieuw aansmeren van al de muren voordat er geschilderd kon worden . Dit schilderwerk werd uitgevoerd door lokale schilders , die echt kei hard werkten in de zinderende hitte.  Al was er wel bepaalde begeleiding  nodig.

Natuurlijk  leven en spelen er dagelijks  50 kinderen in en om het weeshuis met vriendjes en vriendinnetjes uit het dorp . Er gaat dan nogal eens wat stuk .

Omdat de oude  bedden  inmiddels erg wankel waren ,en bovendien te smal voor onze tieners   ( 70 cm bij 1.80) werden  er 20 nieuwe stapel bedden gemaakt  .10 oude bedden werden door Herman weer stabiel gemaakt  en zowel de nieuwe als de oude bedden werden  met het sloophout ( van de oude bedden) voorzien van stevige bed bodems. ( van hard hout) Dit omdat de termieten hier niet zo snel aan zullen eten.

Er werden 40 nieuwe matrassen gekocht , die we samen met Tiny en de moeders, met speciale beschermende hoezen hebben over trokken . ( lucht doorlatend en vochtwerend)En natuurlijk voor een stevige bescherming .  Van de fleurige stof die nog steeds in de container lag , hebben we nieuwe lakens  gemaakt .

Een complete chaos toen we de slaapvertrekken moesten ontruimen , oude , maar nog goede matrassen  schoonmaken en drogen in de zon . Richard en de schilders aan het werk  , dan de slaapzalen schoonmaken , Tiny, maar ook de moeders en de kinderen zelf hadden hieraan de handen vol .Tevens zijn er 6 kasten gemaakt met vakken en mandjes om de toiletspullen van de kinderen gescheiden  in op te bergen .  Dit uit hygiënisch oogpunt.

Het ernstig slechtziende meisje Deborah  hebben we geplaatst in een speciale school voor blinde , slechtziende, en dove kinderen .Na 6 maanden braille les  zal ze haar 1e jaar Highschool weer kunnen oppakken. Dit natuurlijk met speciale hulpmiddelen .Zo kunnen we ook haar een kans geven op een betere toekomst .

Met de overige studenten gaat het ook naar wens , en doen erg goed hun best  in de vervolgopleidingen.

De stroomvoorziening , telefoon en internetverbinding zijn nog steeds hommeles ! Weinig ontvangst dus . Maar zelfs douchen bij het licht van  een  zaklampje of kaarsje is te doen .Minder was het als de ventilator niet meer werkte , dan was het helaas zweten geblazen . Bijna dagelijks gebeurde het dat de stroom in de avond een aantal uren uitviel. Maar ook dat is even wennen .Samen  avond eten of een spelletje rummy  cub bij kaarslicht heeft ook wel wat .

In de tuin was net de mais geoogst , en de cassave is momenteel rijp om te oogsten .Hiervan wordt Foe foe gemaakt, een zeer geliefd Ghanees gerecht  , waar de kinderen naar hartenlust van smullen..

Door een Ghanees bedrijf  ( Macro Shipping)is er een computerruimte ingericht die computerles gaat verzorgen voor zowel de grotere weeskinderen als de kinderen van de Junior High school uit Egyam.Voor de nodige stroom zijn enkele zonne collectoren aangebracht . Een geweldige bijdrage vanuit Ghana.

Voor de kosten van het schilderwerk , nieuwe bedden en matrassen was een Nederlandse familie bereidt  om de kosten hiervan te dragen. Een geweldige ondersteuning !

Natuurlijk waren er ook weer de zeer emotionele gebeurtenissen , die ons steeds weer doen beseffen hoe ontzettend rijk we hier zijn ! Dat veel mensen hier klagen als ze een klein beetje moeten inleveren, en dat terwijl er nog steeds zo veel honger en armoede is op deze wereld .

Er zijn inmiddels 1 nieuwe huismoeder : madam Florence  en een nieuwe sociaal  werkster : madam Patience  aangenomen , die de kinderen ontzettend liefdevol  verzorgen , maar ook met hun spelen en het huiswerk begeleiden . Het voelt  als een grote , gezellige familie.

De 3 weken waren erg stressvol  omdat we het voor genomen werk graag af wilden maken voor terug keer naar Nederland . De dagen waren erg lang , en zelfs de zondag was niet heilig , dus geen kerk  , maar werk !  Samen met onze geweldige vrijwilligers , Tiny Berndsen , Richard Harders en Herman is het ons toch voor 98 % gelukt om het gehele huis er weer fris en vrolijk te laten uitzien. ( zie foto’s)

Het afscheid was natuurlijk weer pijnlijk emotioneel , maar we hopen volgend jaar weer terug te zijn om dan weer bij ,onze kinderen’ in Egyam te zijn en natuurlijk weer het nodige onderhoud te plegen .

We moeten nu weer wennen dat ons ontbijt  s’morgens niet meer  wordt opgevrolijkt door zingende , biddende ,trommelende en lachende kinderen .

Mede door de hulp van de vele donateurs  en geweldige vrijwilligers is het voor ons  mogelijk om de eens zo kansloze weeskinderen van Egyam , een veilig thuis en toekomst te bieden .En natuurlijk onze Weeshuisvader Daniel Payne  niet te vergeten , die zijn werk met enorme liefde , verantwoording  en inzet voor de kinderen verricht .

Met ons allen mogen we best een beetje trotst zijn dat dit prachtige project  !

Hierbij willen we onze welgemeende dank uitten aan alle donateurs en lieve mensen die ons werk  in Ghana mogelijk maken  en hierdoor de weeskinderen van Egyam een veilig thuis en een betere toekomst te kunnen  geven .

Thea van den Bosch. ( Stichting Weeshuis Egyam Ghana)