Werkbezoek januari-februari 2013

2013-01 H. Ghana oa. isala land & farm project 120WERKBEZOEK JANUARI-FEBRUARI 2013    (HENRIETTE)

Eind januari heb ik weer een werkbezoek gebracht aan ons weeshuis in Ghana.

Er zijn al langer plannen voor het bewerken van de grond rondom het weeshuis en vorig jaar is er  cassave en mais geoogst.

Dankzij de studenten van het Isala uit Silvolde, konden we van de opbrengst van hun kerstmarkt in december 2012, beginnen met de verdere bewerking van de grond. Er is een irrigatiesysteem aangelegd, de grond is flink bewerkt en klaar voor de nieuwe aanplant en er is een start gemaakt met het testen van nieuwe groenten en fruit.

In de naburige arme dorpen mocht ik met twee van onze oudste jongens geiten aankopen en er zijn 200 kippen in aantocht voor de uitbreiding van ons kippenbestand, voor voldoende eieren en vlees voor de kinderen.

De plaatselijke dorpsmetselaars hebben in de tuin van ons weeshuis een visvijver gerealiseerd, waar straks –na het vruchtbaar maken van de vijver- vis in uitgezet wordt, zodat de kinderen ook eens een visje nuttigen kunnen.

Ook de school van onze kinderen hebben we bezocht en samen met onze maatschappelijk werkster Patience, mocht ik 2 nieuwe jongens aanmelden (David en Joseph van 13 jaar), die door een tragisch ongeval hun vader en moeder verloren zijn. David en Joseph waren geweldig blij met de aanmelding op school en de mededeling dat ze ook een schooluniform kregen!

Door de regelmaat weer gewoon naar school te gaan, hopen we dat ze hun traumatische ervaring wat kunnen vergeten. Onze kinderen zijn hun daarbij tot grote steun. Zij weten immers wat het is om een tragisch verleden te hebben en door hun opgewektheid en spel helpen ze David en Joseph enorm om het verlies van hun ouders een plaatsje te geven. Te zijner tijd zullen wij – in overleg met Social Welfare, die informatie natrekt over de familie van de jongens-  de jongens herplaatsen bij familieleden, indien mogelijk.

Met een aantal van onze kinderen bezochten we het Eye-screening Centre in Takoradi, waar de kinderen een ogentest kregen en –indien nodig- het advies voor een bril of tijdelijk oogdruppels i.v.m. een infectie.

We hebben onze studenten bezocht op hun Senior High School in de diverse plaatsen en ook een bezoek gebracht aan onze kapsters, kleermaker en naaisters op hun vakwerkopleidingen .

Het slechtziende meisje Deborah doet het heel goed op de blindenschool en mag nu na 1 jaar brailleles, naar de “gewone” Senior High School.

We mogen trots zijn op onze studenten! Ze doen het goed en hun leraren en trainers zijn tevreden over hun resultaten.

Op het weeshuis kregen we een bezoek van de directeur van Social Welfare en zijn assistent  met hun complimenten over de structuur van het weeshuis en het functioneren van het personeel en het belangrijkste: het zien van onze vrolijke kinderen die meestal gezellig bij elkaar bezig zijn met spel of klusjes in en rondom het weeshuis.

Ze gaan straks ook meehelpen op het land en de meeste kinderen vinden het leuk om daarbij betrokken te zijn.

Twee van onze kinderen hadden tijdens mijn bezoek een lichte vorm van malaria, maar na een afspraak met de plaatselijke kliniek in Egyam en medicijnen, waren ze na een aantal dagen weer gezond en in staat naar school te gaan.

Diverse naburige dorpen hebben we bezocht en kleding uitgedeeld. Je schrikt hoe groot de armoede daar is en dorpelingen in grote groepen op je af komen rennen voor de kleding die daar zo hard nodig is.

In Asemasa, een dorpje vlakbij Egyam, hebben we een schooltje bezocht, waar we een tweetal tweedehands PC’s afgeleverd hebben, zodat aan de kinderen computerles gegeven kan worden.

Voor onze nachtwaker Salifu zijn we op zoek gegaan naar een tweedehands bromfietsje, omdat hij behoorlijk wat kilometers moet afleggen naar het weeshuis met zijn oude fiets, waarvan de banden het iedere keer begeven op de slechte weg van zijn huis naar Egyam.

Tot zover mijn werkbezoek waarbij het, na het verblijf in het weeshuis, altijd weer moeilijk is afscheid te moeten nemen van onze kinderen, maar met de belofte in het najaar of voorjaar weer terug te komen !

Graag wil ik iedereen hartelijk bedanken voor de steun aan ons weeshuis, door  financiële ondersteuning van onze weeskinderen, studenten, door de bijdrage aan onze projecten en anderzijds. Zonder jullie hulp is ons werk niet mogelijk.

Een hartelijke groet en dank, ook namens onze kinderen,

Henriëtte

(Stichting Weeshuis Egyam Ghana)